• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Simon Dorka-Boróka

Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy

Konzulensek:
Gyenge L. Ervin
Réthi-Nagy Zsuzsanna

CEREBROMICS

A klinikumban sose találkozhatunk két ugyanolyan esettel. Minden beteg állapota kissé eltérő lesz, még akkor is, ha ugyanazzal a betegséggel küzd. Éppen ennek a megismerésében segít minket a betegségek molekuláris szintű profilozása. A kinyert adatok tanulmányozása segíthet kiválasztani a legmegfelelőbb terápiás eljárást az adott páciens paramétereihez. Mindezek mellett a kutatás során, fellelhetővé válnak új potenciális biomarkerek, amelyek elengedhetetlenek a gyógyszeripar folyamatos fejlődésének fenntartásához.
Dorka kutatói munkája során, egy olyan weboldal fejlesztésén dolgozik, amely komplex neurodegeneratív betegségek információit listázza. A betegségek elemzését követően olyan különböző molekuláris mintázatok ismerhetőek fel, amelyek alapján célzott, vagy akár személyre szabott, terápia tervezése is lehetővé válhat az adatbázis szükséges verifikációját követően.
A pályázó a prototípus kivitelezéséhez egy gyermekkorban jelentkező rosszindulatú agydaganatot választott, a medulloblastomát, amely a centrális idegrendszerben alakul ki. A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) négy fő altípust határozott meg, melyek természetesen fontos jelentőséggel bírnak a gyógyulási esélyeket tekintve. A molekuláris klasszifikáció lehetővé teszi számunkra az optimális gyógyulást biztosító kezelés kiválasztását. A napjainkban ismert szerek használata még önmagukba nem képesek teljes gyógyulást elérni, ezért kemoterápiás kezeléssel kombinálják. Hosszú távon viszont ezek fejlesztésével egy hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó kezelés is felépíthető.
A Cerebromics-al egy olyan felhasználóbarát rendszer prototípusának kidolgozására törekszik, amely az agy patológiás elváltozásai alapján lehetőséget biztosít arra, hogy a kezelést személyre szabottan alakítsák ki az egyéni igényekhez és állapotokhoz. Ennek fényében a Cerebromics több ezer mutációt képes a betegség alcsoportjának megfelelően kategorizálni, ennek alapján pedig tanácsot nyújtani a legmegfelelőbb eljárás kiválasztásához.
A medulloblastomán kívül megannyi idegrendszeri betegséggel küzd az emberiség, amelyek kutatása rendkívüli figyelmet igényel. A Cerebromics fejlesztését illetően Dorka célja, hogy a prototípushoz hasonlóan, meg precízebben minél több betegségre tudjon megoldásokat szolgáltatni. Tervei közé tartozik az adatok mesterséges intelligencia alapú gyűjtése, annak érdekébe, hogy csökkenthesse az emberi tévedés esélyeit, valamint azért, hogy ellenőrzött és naprakész információk álljanak rendelkezésre.
Ugyanakkor a továbbiakban, bővíteni kívánja a felületet egy olyan funkcióval, amin a szakorvosok visszajelzést adhatnának az adott javasolt kezelés hatékonyságáról, ezzel elősegítve a rendszer fejlesztését, így a Cerebromics egy komplex döntéstámogató rendszerré való válását is, hogy egy nap mindenki számára elérhető legyen a személyre szabott kezelés.