• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Zsigó Dalma Kamilla
Simon Márton

Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium BMSZC Bláthy Ottó Titusz Informatikai Technikum, Budapest

Konzulens:
Zsigó Zsolt

WIBRAZZ

A Wibrazz egy olyan viselhető kommunikációs eszköz, amelynek segítségével a tanárok, terápiás szakemberek és szülők távolról tudnak információt továbbítani a gyerekeknek. A mindennapi életben a haptikus (rezgés alapú) visszajelzés egyre fontosabbá válik, különösen az érzékszerveiket nem, vagy korlátozottan használó sérült emberek számára. A Wibrazz célja, hogy segítsen az akadálymentesített és integrált életmód kialakításában.
A fejlesztői csapat eredeti célja a hallássérültek sportjának akadálymentesítése volt. Az eszköz haptikus visszajelzése (rezgése) jó ötletnek bizonyult, a 32. OTIO-n és a Taiwan International Science Fair-en is díjazott lett. Azonban a technológiai megvalósítás sok problémát jelentett, ezért egy új elven működő eszköz kifejlesztését tűzték ki célul, kibővítve az eredeti célkitűzést.
Interjúkat készítettek hallássérült gyereket nevelő családokkal: A hallássérült gyerekek szüleivel készült interjúk alapján kiderült, hogy a hétköznapi életben is nagy segítséget jelent egy ilyen elven működő eszköz. Ezután interjút készítettek gyógypedagógusokkal: Az interjúk megerősítették, hogy az eszköz segítené a hallássérült gyerekek oktatási integrációját és a szabadidős rendezvényeken való biztonságos részvételt.
Felhasználási lehetőségek fejlesztő órákon: figyelemfelkeltés és figyelemfenntartás; tapintást fejlesztő feladatok, csoportos feladatvégzés; kommunikáció megkönnyítése hallási és látási akadállyal küzdő gyerekeknél; Autista gyerekek kommunikációjának segítése.
A pályázóknak sikerült egy olyan eszközcsomagot készíteni, amellyel segíteni tudnak a hallássérülteken, illetve az olyan fogyatékkal élőkön, akik túlérzékenyek a zajra és fényre.
Kétféle eszköz készült:
1. Központi eszköz: Szülők, tanárok, edzők számára.
2. Játékos eszköz: Gyerekek, sportolók számára.
Kifejlesztésre került egy applikáció is, amelynek segítségével a szülő, gyógypedagógus finomhangolhatja az eszköz beállításait. Állítható a rezgés erőssége, illetve rezgésminták is definiálhatók, amelyekkel személyreszabható a küldött jel.
A központi eszközök az ESP-NOW protokollt használják, amellyel több mint 200 méteres távolságban tudnak jelezni a gyerekeknek. Az eszközök egyetlen töltéssel napokig használhatók, és a telefonos alkalmazással vezérelhetők. Az eszközt kis méretének köszönhetően zsebben, vagy egyedi pánt segítségével karra, vagy hátra rögzítve lehet hordani.
Három eszközcsomag készült el:
- Családi csomag: 1 központi + 2 játékos eszköz.
- Osztálytermi csomag: 1 központi + 8 játékos eszköz.
- Csapatsport csomag: 2 központi + 20 játékos eszköz.
A Wibrazz lehetőséget biztosít a hallássérült, látássérült és autista gyerekek számára a kommunikáció egyszerűsítésére és a mindennapi élet akadálymentesítésére. Az eszközcsomagok tesztelése jelenleg két iskolában és egy terápiás csoportban zajlik.