• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Lakatos Attila István

Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum

Konzulensek:
Miklós Máté
Hajdu Csaba

MODULRENDSZERŰ MULTIFUNKCIONÁLIS ROBOT – MODULISER

Az Ipar 4.0 több kihívás elé állítja az innovátorokat. Fontos célok a hatékonyság növelése, a gyors kommunikáció, valamint a költségek csökkentése. Attila a saját területére megfogalmazva döntött moduláris felépítésű, több felhasználási célnak megfelelni képes mobilrobot fejlesztése mellett. Teljesen újonnan kifejlesztett platformmal rendelkező Moduliser természetesen képes az előző évi pályamunkáját, a HEATSPOTTER feladatait is ellátni, de új modulként korunk egyik nagy kihívására is alkalmassá tette az Elektromos autó modul (angolul E-car module) kifejlesztésével.
A tűzvédelem területén ma nagy kihívást jelent a gépjárművekben alkalmazott (főként lítiumion) akkumulátorok tűzoltása. Az akkumulátortűz nagy mennyiségű oltóanyagigénye és a tény, hogy az akkumulátor külső környezeti oxigén nélkül is tud égni, kiemelt fontosságúvá teszi a megelőzést.
Megoldás a mobil robot, amely befér az elektromos járművek alá, ami a kis hasmagasság miatt konstrukciós kihívás. Képes mérni a gyulladást megelőző állapotra figyelmeztető paramétereket: hőmérsékletnövekedést és a folyamatra jellemző kibocsátott gázokat. Így még időben figyelmeztet az akkumulátor veszélyes állapotára, az ún. „termikus megfutás”-ra.
A Moduliser távirányítható, így az irányító személy távol maradhat a veszélytől. Az irányítási folyamatot kamerakép és lézeres távolságérzékelő is segíti. A tűz keletkezés szempontjából releváns hőmérséklet és gázkomponens értékek elérésekor figyelmeztetést ad a kezelőnek.
A szabadalom és termék kutatásai alapján ilyen eszköz csak telepített változatban létezik. Kis helyre gyorsan és a kezelőtől védett távolságban bejutó eszközt jelenleg nem talált a piacon.
Fontos műszaki újdonságok a konstrukcióban: a lapos, teljes felületen nyitható alumínium ház, amelyben áttekinthető NYÁK-ok és szabványos csatlakozók teszik könnyen áttekinthetővé és szerelhetővé és gyárthatóvá a robotot. Gyorsan cserélhető modulok, amelyekkel mindössze egy pillanat a funkcióváltás. Előny az is, hogy egyszerű távoli kezelhetőséget tesz lehetővé.
A robot bemutatásába bevont ipari-gazdasági szereplők mindegyike elismerően nyilatkozott a munkáról és innovatív eszköznek nevezte a Modulisert. Ez egyben a piackutatás részét is képezte, amelynek eredménye, hogy a márkaszervizek, akkumulátort tároló raktárak, gyártással foglalkozó cégek adják a fő piaci potenciált. Három prémium márka (Audi, BMW, Mercedes- Benz) képviselője, írásban is kinyilvánította érdeklődését egy ilyen robotra.
Természetesen a prototípus még további tesztelésekkel tökéletesítve válik piacképes termékké, de a pályázó ennek alapjait már most megvalósította, hiszen a robot minden egysége és részlete professzionális színvonalon került megtervezésre és kivitelezésre.