• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Szederkényi Dóra
Szederkényi Mátyás

Deutsche Schule Budapest, Thomas Mann Gymnasium

Konzulens:
Dr. Hömöstrei Mihály

DISZTANSZUINO = HANGSZER MODERN TECHNOLÓGIÁVAL

A pályázók egy új, innovatív digitális hangszert találtak fel. Arduino-val már korábban is dolgoztak, emellett hangszeren is játszottak, ami arra inspirált őket, hogy az Arduino és a zene kombinációjával létrehozzanak valami újat. Így jött az ötlet, hogy kifejlesszenek egy új hangszert, amely távolságmérés alapján működik.
De hogyan csinálták? Az egész projektet Arduino segítségével építették fel, és a programot az Arduino IDE-vel írták. A Disztanszuino legfontosabb, nélkülözhetetlen eszközei alapvetően a távolságmérő szenzorok és a tranzisztor. A frekvenciákat ezzel a két érzékelővel lehet befolyásolni. Ezek ultrahanggal mérik a távolságot az érzékelőtől a tárgyig.
Hangszerükön két érzékelő található, mindkét oldalon egy, ezek ellentétes irányba néznek. Az egyik oldalon a magas hangok, a másikon pedig a mélyek találhatóak. Egyszerre két kézzel lehet a frekvenciát és ezáltal a hangokat is szabályozni. A hangerő pedig lineáris potenciométer változtatható. Céljuk egy olyan digitális hangszer létrehozása volt, amely megtaníthatja a felhasználókat a zene és a technológia legfontosabb alapjaira.
Ezt az Arduino mellett a lehető legkönnyebben beszerezhető elemekből akarták megépíteni. Úgy akarták létrehozni a hangszert, hogy régi, korábban már használt eszközöket használjanak fel, amelyeket újra tudnak hasznosítani. Így hangszerüket azok is használhatják majd, akik nem engedhetnek meg maguknak egy drágábbat.