• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Bacsur Dániel
Vajda Ádám

Közgazdasági Politechnikum, Budapest
ELTE Radnóti Miklós Gimnázium

Konzulens:
Kováts Lívia

AVATAR - AZ OKTATÁS JÖVŐJE

Az Avatar Projekt egy olyan modern oktatási platform, melyen virtuális tanárok a diákok egyéni elvárásainak és szükségleteinek megfelelően adják át a tananyagot.
A project egy egyedülálló megközelítést alkalmaz az oktatás területén, ahol a mesterséges intelligencia legújabb fejlesztései találkoznak a pedagógia világával. Ezek az avatárok képesek élethű kommunikációt folytatni, adaptálódni a diákok tanulási stílusához, ami által az oktatás hatékonyabbá és élvezetesebbé válik. A projekt során saját AI modelleket fejlesztettek a magyar nyelvnek megfelelő szájmozgás legenerálásához, és a helyes információk kiválasztásához, melyeket aztán a GPT-nek továbbítanak.
A projekt egyik leginnovatívabb aspektusa az, hogy saját AI modellt fejlesztettek ki, amely képes a szövegfelolvasásból származó MP3 fájlok alapján realisztikus arckifejezéseket és szájmozgásokat generálni az avatárok számára. Ez a modell az audio fájlok analizálása alapján működik, figyelembe véve a beszéd hangmagasságát, tempóját, és intonációját, hogy az avatárok arckifejezései és szájmozgásai tökéletesen szinkronban legyenek a generált beszéddel.
A projektjük alapját képező információk gyűjtése során széles körű adatbázisokból és megbízható forrásokból – mint például a Nemzeti Kerettanterv és a Nemzeti Köznevelési Portál – merítettek, hogy biztosítsák az oktatási tartalom relevanciáját és pontosságát. Ezeket az információkat egy vektoralapú adatbázisban tárolták, amely lehetővé teszi a gyors és hatékony adatlekérdezést. Amikor egy diák kérdést tesz fel, egy másik AI modellük a diák által feltett kérdést elemzi, és a vektoralapú adatbázisban található információk alapján kikeresi a kérdéshez kapcsolódó kontextust. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a diákok releváns válaszokat kapjanak.