• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Bacsur Dániel
Vajda Ádám

Közgazdasági Politechnikum, Budapest
ELTE Radnóti Miklós Gimnázium

Konzulens:
Kováts Lívia

FARFLER - ÖNVEZETŐ KEREKESSZÉK

A Farfler™ egy elektromos kerekesszékekre telepíthető modul, ami önvezető képességekkel ruházza fel a segédeszközt, ezzel megkönnyítve a mozgáskorlátozottak életét és társadalmi integrálását.
A WHO adatai szerint világszerte több mint 1 milliárd embernek van olyan problémája, ami a mozgásában korlátozza. Közülük, több mint 130 millió embernek van szüksége valamilyen kerekesszékre. Azóta, amióta Stephan Farfler a XVII. században feltalálta a kerekesszéket, csak az 1960-as években érte a technológiát nagyobb változás: megjelentek az elektromos kerekesszékek. A fiúk ezt a technológiát szeretnék átalakítani, hogy megfeleljen a XXI. század elvárásainak.
A pályázók a projektjükkel segítenek a mozgáskorlátozottaknak abban, hogy önállóbb és aktívabb életet élhessenek. A technológiánk által biztosított önvezető képességek lehetővé teszik számukra, hogy probléma nélkül navigáljanak nem csak nyílt utcákon, hanem szűk irodai környezetekben is, beleértve az asztalok és egyéb bútorok közötti manőverezést. Ezáltal nem csak az életük válik könnyebbé, hanem kevesebb segítségre van szükségük a mindennapok során, ami jelentős mértékben csökkenti a személyes segítőikre nehezedő terheket is.
Bár az első prototípust belső térre tervezték, céljuk, hogy kültéri körülmények között is tökéletesen működjön. Ennek érdekében a pályázók létrehoztak egy valósághű szimulációs környezetet, amely nem csak a városi viszonyokat, hanem a kerekesszéket és annak szenzorrendszereit is modellezi, lehetővé téve számunkra a valós életben előforduló változások előrejelzését és tesztelését. Így biztosak lehetnek rendszerük megbízhatóságában még a legkülső kihívásokkal szemben is, mielőtt valóban bevetnék azt a városi környezetben.