• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Pribenszky Gellért

Piarista Gimnázium, Budapest

Konzulens:
Bottka Benedek

HÁZTARTÁSI ENERGIAELLÁTÁS TÁMOGATÁSA MINI VÍZIERŐMŰVEL – VIS AQUAE

Gellért pályázata, termékötlete a szabvány-ereszcsatornába integrált áramfejlesztő, mely, mint önálló egység megvásárolható és házak, középületek ereszcsatorna rendszerébe illeszthető. Az eszköz esőben termel áramot az ereszcsatornákban lezúduló esővíz energiáját felhasználva és ezzel hozzájárul az épületek zöldenergia ellátásához akkor, amikor a napenergia nem használható.
Az általánosan elérhető megújuló energiaforrások (szél, nap) közös jellemzője, hogy időszakosak, akkor tudják működtetni a háztartást, amikor éppen hozzáférhetőek. Mindezek miatt ésszerű megoldásnak tűnik ezen időszakos forrásokat kihasználó eszközök párhuzamos telepítése és működtetése. Minél többrétűbb egy rendszer, annál függetlenebb a források bizonytalanságától.
A pályázó által fejlesztett megoldás ebbe a rendszerbe illeszkedik bele, mégpedig azáltal, hogy a házak tetejéről az ereszcsatornák által levezetett csapadék áramlási-, helyzeti energiáját felhasználva áramot termel, mely a házat ellátó akkumulátor park töltöttségi állapotát javítja, illetve izoláltan is hasznos lehet.
Az ereszcsatornába illeszthető generátor elkülönülten, izolált rendszerként is értelmezhető. Háztartásokban például erre a rendszerre lehetne bízni telefonok, kis akkumulátorok, elemek töltésének biztosítását. Mindezek mellett olyan helyeken is felmerül a használata, ahol a távolság, izoláció miatt nincs lehetőség az objektumba áramot vezetni, illetve napelem és akkumulátor rendszer telepítése nem ésszerű (Pl.: kietlen, távoli helyeken létesített buszmegállók, ahol zivatar alkalmával fényt biztosíthatna a várakozóknak).
Hazánkból kitekintve, azokban a csapadékos, de alapvetően szegény országokban, ott is a városoktól távoli szegény településeken az ereszcsatornákba integrált generátor lehetne a fő eszköze a háztartások elektromos áram ellátásának.
Az eszköz egyik fő újdonságtartalma annak megoldása, hogy alkalmazkodni képes mind a szélsőségesen alacsony, mind pedig a szélsőségesen sok csapadékmennyiséghez. Másik újdonságtartalma pedig maga a praktikuma, a könnyű integrálhatósága a meglévő rendszerekbe.