• Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

Mudrák Balázs
Szabadi Botond

Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium

AUTOMATIZÁLT FOTOGRAMMETRIÁS 3D SZKENNELÉS FOLYAMATA

A fotogrammetria egy 3D szkennelési technológia, amelynek segítségével egy tárgyról készült fényképek felhasználásával digitálisan 3D-s modellt lehet rekonstruálni. A szkennelendő tárgyról minél több szögből érdemes képeket készíteni, hogy minden kis részletet meg tudjunk ragadni. A pályázók eszköze és – a jelenlegi pályázatuk fő fókusza – az automatizációs folyamatuk, ezt a korábban tárgyanként 5-6 emberi munkaórát igénylő folyamatot mindössze 45 percre csökkenti. Ez kifejezetten hasznos olyan felhasználási területeken, amelyeknél sok tárgy 3D szkennelése szükséges, ilyen például egy webshop teljes kínálatának szkennelése 3D-s termékmegjelenítéshez vagy egy múzeum archívumának 3D-s digitalizálása.
Példa modellek:
https://sketchfab.com/Ambel3D
A mechanika terén főképp a korábbi verzió hibáit orvosolták: stabilitás, mozgástér bővítés, valamint új funkciók fejlesztése volt a cél. A szkennelési technikájukat is teljesen újratervezték: teljesen fekete térben helyezik el a szkennelendő tárgyat, erre a hatásra keresztpolarizációs világítással/fotózással rásegítenek, hogy a lehető legpontosabb textúra adatokat tudják kinyerni a képekből, így egy még pontosabb modellt alkotva.
A szoftver a kezdeti verzióhoz képest nagy fejlesztéseken ment keresztül, melynek mindegyike a gyorsabb és automatizáltabb szkennlést volt hivatott elősegíteni. A fotogrammetriás 3D szkennelés sok elő- és utómunkával jár, amelyek számtalan emberi munkaórába telnek. Saját fejlesztésű szoftverükkel a különböző munkafolyamatokat automatizáltak, majd ezeket a folyamatokat egy központi adatbázis segítségével összehangolták.
Projektjükkel mostanra jutottak el olyan szintre, hogy elkezdjenek komolyabb hangsúlyt fektetni az üzleti oldalára. Jelenleg több megbízásnak vannak a korai fázisaiban: a Keresztény Múzeummal egy közös projekt keretein belül rangos történelmi tárgyak és ereklyék 3D szkennelt mását készítik el. Ezeket 3D nyomtatás és festés után ajándéktárgyként fogják forgalmazni.
Egy vadászati termékeket fejlesztő céggel együttműködve állati koponyákat 3D szkennelnek, amelyeket 3D nyomtatást követően trófeák (agancsok) bemutatására alkalmas termékként fognak árulni. Egy 3D-s ipariformatervezést oktató cég Balázs és Botond modelleinek segítségével tanítja diákjait.